Ons museum

Het Museum Arnemuiden heeft als doel om de plaatselijke geschiedenis vast te leggen, ten toon te stellen en de verhalen te vertellen uit vroegere tijden. Het museum is begonnen als authentieke woning uit de 19e eeuw aan de Spoorstraat. Alweer een aantal jaren geleden is de collectie verplaatst, in tweeën gedeeld en aangevuld met gemeentelijke oudheden. Nu bevindt het museum zich in het voormalig stadhuis van Arnemuiden en een ‘oud’ woonhuis daar tegenover.

Kom kijken in Museum Arnemuiden
’t Stadthuys
Grote bloei beleefde Arnemuiden in de 15e en 16e eeuw: de Arnemuidse Gouden Eeuw. Handelsschepen uit heel Europa lagen op de rede van Arnemuiden. Er heerste grote bedrijvigheid in dit stadje en diverse handelswaar werd verscheept naar havens zoals Middelburg, Brugge, Gent en Antwerpen. Boven de stad hingen zwarte rookpluimen: zoutketen die op volle toeren draaiden en van ruwe grondstoffen zuiver, geraffineerd zout maakten. Het goud van die tijd. Het verval kwam langzaam maar zeker: de rede voor Arnemuiden verzandde. De grote handelsschepen zochten andere, diepere havens en Arnemuiden raakte in een isolement. De visserij werd de belangrijkste inkomstenbron en zou dit nog eeuwen blijven. Stoere hoogaarzen, taaie visleurders en geduldige garnalenpelsters bepaalden het dagelijks beeld. In het voormalige stadhuis, het Museum van Arnemuiden, kunt u uitgebreid kennismaken met de historie van het bijzondere stadje en haar inwoners. Verder bevat ’t Stadthuys ook de oude raadzaal waarin bijzondere schilderijen te zien zijn, informatie over de streekdracht en visserij en over Maurits van Vollenhoven.
Bewonder onze streekdracht collectie
’t Uusje van Eine

Honderd jaar terug in de tijd en even “snuffelen aan vroeger”? Dat kan in ’t Uusje van Eine, een negentiende-eeuwse woning waar de tijd is blijven stilstaan. Een blik werpen in grootmoeders bedstee, aanschuiven aan de koffietafel in de woonkamer of, in de keuken, in ouderwetse potten en pannen roeren. Wie goed ter been is, kan een kijkje op de zolder nemen. Prachtige streekdrachten, oude foto’s en meubels vertellen het verhaal van de Arnemuidenaren rond 1900. Daarna moet u absoluut nog even afdalen in de zestiende-eeuwse kelder met archeologische vondsten.